Side-ID 115132310327511

Trærne lever av CO2: Norge skal svi av milliarder for fjerne gassen plantene vokser av.

For Erna er IEA viktigere enn Norge

Av Jan Herdal

Timet og regissert: 

Tre dager etter at Erna Solberg lanserer «Langskip» her hjemme, legger hun fram en rapport for IEA om karbonfangst, og får skryt og klapp på skuldra. Slik bygges en internasjonal karriere. Det norske folk er parkert som statister og stemmekveg.

IEA-sjefen Fatih Birol har sine ord i behold når han sier at det er få karbonfangstprosjekter i verden. I Europa faktisk ingen utenom norsk sokkel. Norsk oljevirksomhet er eneste aktør som har tatt seg råd til denne ekstravagansen. 

Birols støtte er av typen kaffe og sympati. OECD-organet IEA redder gjerne verden med andres penger. Samme beskjed fra EU. Flott at dere gjør dette, men regn ikke med at kommisjonen vil bruke penger på det, var miljøbyråkraten Christian Holzleitners budskap i Brussel nylig.

Her er det ikke noe å hente

Det er det flere grunner til. Også de som mener at CO2 er en forbannelse som må tappes ut av atmosfæren, vet at dette er omtrent den absolutt dyreste måten å gjøre det på. Den europeiske kvoteprisen på CO2 må tidobles om det skal være såkalt samfunnsøkonomisk lønnsomt.

Det er forsiktig sagt. I Brevik skal det optimalt fanges 400 000 tonn CO2 årlig. Bare en årlig driftskostnad på 1 mrd. kroner gir en pris pr. tonn på 2 500 kroner. Tilkommer nedskriving av ca. 25 mrd. kroner. I beste fall. Europeisk kvotepris vaker for tida rundt 300 kroner pr. tonn CO2.

Milliardrullingen fjerner under 1 prosent av Norges kalkulerte CO2-utslipp. Norges andel av globale CO2-utslipp utgjør anslagsvis 0,1 prosent. 

En annen grunn til EUs forsiktighet er at de selv allerede har brent tilsvarende ca. 6 mrd. kroner av skattebetalernes penger på et eget karbonfangstprosjekt  som pågikk over 10 år. Planen var å bygge undergrunns lagertanker for CO2. Ingen tanker ble bygget, men pengene ble brukt.

Det er mange måter å svi av andre sine penger på.

Britiske myndigheter rakk å kaste bort ca. 1,2 mrd. kroner før de avblåste en konkurranse om å utvikle teknologi for karbonfangst. Da hadde riksrevisjonen funnet ut at totalkostnaden for det offentlige kunne komme opp i 100 mrd. kroner.

Når havarerer «Langskip»? Neppe før Erna Solberg er reddet over i en sinekyrepost på høyt nivå i FN, med skattefri millionlønn og status som eldre, feiret politiker. Regning og oppvask vil som vanlig overlates til andre.

Karbonfangst gir uansett bare mening om en tror at CO2 er skadelig for klimaet. Men CO2 er også plantenæring og avgjørende for selve fotosyntesen. Gassen er usynlig, gift- og luktfri, og brukes i store mengder i gartneriene for å øke planteveksten. 

Denne rapporten viser at økningen av CO2 i lufta i perioden 1982-2009 var hovedårsak til en kraftig økning av den naturlige planteveksten. Den ekstra tilveksten i perioden er anslått å tilsvare 4 milliarder gigantiske sequoia-trær – det største treet på jorda.


https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2019/02/27/195556537/en-ny-effektiv-og-billig-mate-a-fjerne-co2-fra-luften-pa

3 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle

                                  Grunnlovens Folkestyre: email post.gfs@hotmail.com

 

Leder: Per Olav Breivang TLF 46418154.  

Nestleder: Anne Karin Borgund. Og sekretær: TLF 90843073  (ORG NR:925 668 168)